Най-популярната бразилска шоколадова топка

Brigadeiro /от португалски – бригаден командир/ е най-популярната шоколадова бразилска топка. В Бразилия и Португалия обикновено се сервира като десерт за рождени дни.

В България този десерт не е чак толкова популярен, така че поднасянето му може да бъде оригинална изненада за гости и приятели. Подходяща е и почерпката на колеги в офиса с тези домашни шоколадови бонбони, тъй като приготвянето им става лесно и бързо, а завиването на всеки бонбон в отделна хартийка ги прави оригинални, красиви и лесни за транспортиране 🙂

Традиционно бразилската шоколадова топка се приготвя от шоколад ИЛИ какао, кондензирано мляко и масло; (по желание в сместа се добавя някакъв ликъор) Трите съставки се смесват, загряват и бъркат до гладка консистенция. Оформят се топчета, които се овалват в шоколадови пръчици; смляни на ситно ядки, кокосови стърготини и др.
Сместа може да бъдат консумирани с лъжица или да се използва като глазура или пълнеж за торти.


За около 25 бонбона са необходими:
250 милилитра кондензирано мляко,
40 грама настърган черен шоколад (мин.85%)
1 препълнена чаена лъжица масло

10697218_1494225840855913_1605991042818635725_o

Кондензираното мляко се загрява леко в тиган или тенджера с незалепващо покритие, след което се добавя маслото

10257348_1494225844189246_6536090048589765798_o

Добавяме и най-важната съставка – Шоколада, благодарение на който бонбоните придобиват отличителния си вкус и цвят.

10658905_1494225934189237_1319884148984661626_o

Трите основни съставки: кондензираното мляко, маслото и шоколада се оставят да се разтопят на слаб огън, като се бъркат постоянно. След като всички съставки са се разтопили и се е получила хомогенна смес, продължаваме да бъркаме с дървена лъжица докато не се сгъсти достатъчно (в общия случай необходимото време е между 20 и 30 минути)

10704347_1494225940855903_3057484232425466333_o

Бонбонената смес е готова, когато след като прокараме шпатула или лъжица по средата, оставената диря не се заличава много бързо. Дъното на съда се вижда за около 3-5 секунди.

1614460_1494225944189236_4994277222504341479_o

1 минутка преди да извадим шоколадовата смес от котлона изсипваме по желание една капачка ликьор

10547940_1494225997522564_5943739855081168461_o


Ето моите предложения за декорация:
шоколадови пръчици:
кокосови стърготини;
карамелизирани кокосови стърготини:
орехови ядки

10661889_1494226030855894_8459439814646728392_o

Топчетата може да оваляте и в настърган шоколад

10714138_1494226087522555_4875111710841117544_o

За оформяне на топчетата може да използвате чаена лъжичка. Аз използвах лъжица за оформяне на топки от пъпеш.1888766_1494226167522547_8103355916426846015_o

След като сте ги оваляли с каквото ви харесва, ги поставете в бонбонена хартийка или върху хартия за печене.
10273380_1494226267522537_116482000169920563_o
Охладете в хладилник преди сервиране, за да останат добре оформени
10661698_1494226580855839_3777973466202398918_o
Пожелавам ви да опитате автентични brigadejros & beijinho на местна почва в Бразилия ! .. и не забравяйте да споделите снимки и впечатления, когато ви се отдаде възможността 😉
10697394_1494226604189170_7446682905078215410_o
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s