Торта Троен Шоколад

Дори и шоколадовите десерти могат да бъдат полезни. Всичко зависи от продуктите, които се използват за приготвянето им.

Макар привържениците на здравословното хранене да могат да ме оборят с ред аргументи, все пак съм на мнение, че тази торта е полезна – най-малкото за подобряване на настроението 😉

Тортата се състои от 2 изпечени сладкиша – “Брауни”, залепени с течен шоколадов крем, подобен на сместа за шоколадови трюфели.

Ето какво е необходимо за приготвянето на орехово Брауни:

140 г брашно
3 яйца
180 г тъмна кафява захар
150 г черен шоколад (65% какао)
200 г краве масло
60 г цели орехови ядки
60 г сушени боровинки
1 щипка канела
30–40 мл бадемов аперитив (амарето)
1 ванилия
100 г млечен шоколад за глазурата
масло за намазване на формата
брашно за поръсване

Ето и стъпките за приготвяне на тестената част от тортата:

  1. Кафявата захар, маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня

1

  1. Яйцата се разбиват на пяна с телена бъркалка или миксер.

2

  1. Прибавят се бадемовият аперитив (30мл), канелата (1 щипка) и ванилията (1 пакетче) и пак се разбива леко.

3

  1. Към тях се добавят нарязаните на едро орехи (60гр)

4

  1. След тях и червените боровинки (60гр)

5

Отново разбъркваме сместа с телената бъркалка/миксер

  1. В същата смес се изсипва и брашното (140гр). Разбърква се.

6

  1. Към яйчената смес с орехите и боровинките се добавя и шоколадовата смес. Отново се разбърква.

7

  1. Сместа се изсипва в тава, дъното на която е намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути.

8

  1. Изпеченото “Брауни” се оставя да е охлади

9

За оформянето на двуетажна шоколадова торта трябва да приготвите още едно “Брауни” по същия начин и със същите продукти.


Кремът се състой от две съставки и се приготвя за няколко минутки.

Необходими са:

300 мл животинска сметана, 35%-45% масленост

300 гр. черен шоколад, 70% какао

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете сметаната в съд с незалепващо покритие и я оставете да се загрее добре. Свалете я от котлона точно преди или когато тъкмо завира.

10

  1. Нарендайте шоколада в по-дълбок съд

11

2. Изсипвайте бавно сметаната на тънка струйка върху нарендания шоколад като се стремите да бъркате непрекъснато

12

Блатовете са изстинали и внимателно сме ги пренесли върху подходящ съд за торта. Остава ни само декорирането на сладкиша. С помощта на шпатула шоколадовият крем се разнася върху шоколадовия блат/брауни. Поставяме и втория блат върху основния и разпределяме равномерно остатъка от шоколадовата смес

14

По желание върху втория слой крем може да сложите всякакви ядки или сушени плодове за украса.

15

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s