Песто Дженовезе

Един от най-популярните представители на италианската кухня, заедно със салатата Капрезе, спагети със сос Болонезе, Лазаня, Тирамису е сосът от босилек песто.
Сос песто не е трудно да се открие – продава се във всеки един универсален магазин за хранителни продукти. Купеното песто е вкусно, но след като приготвих вкъщи домашно песто, отговорно заявявам, че домашно приготвеното е много по-ароматно и много по-свежо. Е, да.. и по-нетрайно, но това не трябва да се счита за недостатък, защото то просто няма да се задържи за дълго.

Ето какво ни е необходимо за приготвянето му:

• 3-4 шепи листа на пресен босилек (тъй като това е основната съставка, с колкото повече пресни листенца босилек разполагате, толкова по-голямо количество ще получите)
• 2 скилидки чесън
• 2 с. л. кедрови ядки. Суровото кашу е подходящ заместител в случай, че не можете да си набавите кедрови ядки
• 50 г настъргано на ситно сирене Пармезан
• 100 мл зехтин (extra vergine)

10609566_1476667632611734_7854504198905743962_n


За начало трябва да поглезим зелените листенца босилек.  Измиваме ги добре и ги подсушаваме (оставят се да се отцедят добре в съд подобен на гевгир)

10613033_1476668615944969_104527867380705704_n

Приготвянето на соса е изключително просто и може да бъде разделено на 2 фази.
Първата е илюстрирана на тази снимка :

10665218_1476670402611457_7905320238000350211_n
и включва:

1. листата се счукват в хаванче. Класическата рецепта за приготвяне на песто дженовезе гласи, че песто се приготвя е мраморно хаванче. Разбира се, ако не разполагате точно с такова, може да използвате хаванче от какъвто и да е материал. Виждала съм и рецепти, в които е описано листата на босилека да се смелят в блендер/кухненски робот.
2. Прибавят се кедровите ядки/кашуто, обелените и нарязани скилидки чесън.

Сместа се начуква хубаво докато стане достатъчно хомогенна и с плътен зелен цвят. Не трябва да се виждат следи от отделните съставки (ядките или чесъна).

Втората фаза включва добавянето на пармезана и зехтина.

3. Предпоследен се добавя настърганият на ситно пармезан.

10672288_1476671249278039_6578726381475490569_n

4. Накрая се добавя и зехтинът.

10454913_1476671625944668_8899701431736104362_n

Пестото от босилек може да бъде използван веднага за приготвянето на добре познатата италинска салата Капрезе, паста, брускети и т.н. Може да бъде съхранен и в стъклен буркан или съд с капак в хладилник за около 1-2 седмици.

10562955_1476678469277317_8734134584960840565_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s