Морковен кейк/Karrrotenkuchen

Когато за първи път в кулинарно списание срещнах моркова като основна съставка за приготвянето на сладкиш останах много изненадана. Подозирам, че и ти, подобно на мен, възприемаш морковите най-вече като съставна част на салати, или пък като задължителен елемент от зеленчуковата супа, но не и като съставка за сладкиш. Поради тази причина минаха месеци преди да се престраша и да приготвя сладкиш от моркови.

Отговорно заявявам, че кейкът е чудесно допълнение към следобедното кафе, особено по време на пости, защото в него няма никакви животински продукти 😉

 

А след края на постите обещавам да приготвя морковен сладкиш с глазура от маскарпоне крем 😉

Ето какво ни е необходимо за постния сладкиш от моркови:

  • 300 гр. моркови настъргани на едро ренде
  • 150 гр. обелени и настъргани ябълки
  • 500 гр. обикновено или пълнозърнесто брашно
  • 3 чаени лъжици бакпулвер
  • 150 гр. орехи нарязани на едро
  • 200 мл. олио
  • 220 гр. захар
  • 400 мл. топла вода
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица канела на прах
  • 50 мл. коняк, бренди или друг ароматен алкохол
  • + олио за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата

morkov 001

Морков и ябълка, поръсени с лъжичка канела за подсилване и балансиране на вкуса 😉

morkov 004

Начин на приготвяне:

Покрийте дъното и стените на тавата  с хартия за печене. Включете фурната да загрява на 200°С с включен долен и горен реотан.

Стъпка първа:

В дълбока купа се смесват следните съставки: олиото, захарта, солта, канелата, коняка и водата. Разбъркват се за кратко. Ако ползвате миксер, пуснете го на ниска степен и подберете по-дълбока купа, за да не пръска.

morkov 005

Стъпка втора:

Бакпулвера се смесва с брашното и се добавят бавно към останалите продукти.  Разбърква се докато се получи хомогенна смес.

morkov 008

Стъпка трета:
Към сместа се прибавят настърганите моркови и нарязаните орехи и сместа се бърка с вилица докато не се смесят добре.

morkov 014

Това е начинът на приготвяне на сладкиша в три стъпки.

Готовата смес се изсипва в тавата върху хартията за печене и се заглажда с помощта на лъжица. Тавата се пече в предварително затоплената фурна.

morkov 026

Печенето продължава около 40-45 минути, но продължителността зависи и от самата фурна, така че проверете с клечка преди да извадите сладкиша от фурната. Ето как изглежда току що изваден от фурната морковен кейк:

morkov 059

Когато изстине напълно, се нарязва на квадрати или ромбчета. Наръсва се с пудра захар. По желание може да сервирате с настъргани моркови.

morkov 060

Да ви е сладко!

morkov 070

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s