Лазаня по рецепта на Джейми Оливър

Ако си привърженик на максимата, че вкусните неща стават бавно, това е твоята рецепта. Ще ти отнеме поне 2 часа, за да приготвиш това ястие. Но добрата новина е, че можеш да свърших куп други неща, докато сосът се вари и/или лазанята се пече. Не си представяй, че през цялото това време трябва да стоиш в кухнята – необходимо е да си наблизо само, за да наблюдаваш 🙂


Какво ни е необходимо:
За соса “Болонезе”:
– около 100 гр. пушен шарен бекон
– 2 средни глави лук
– 2 скилидки чесън
– 2 моркова
– зехтин
– 2 препълнени ч.л сушен риган
– 500 гр кайма (за предпочитане смес от телешка и свинска)
– 800 гр нарязани или млени домати от консерва
– черен пипер
– няколко листенца пресен босилек

За лазанята:
– 250 гр. кори за лазаня
– 100 гр. Пармезан
– 600 гр. заквасена сметана
– 1 голям, узрял домат

За приготвянето на соса “Болонезе” е необходим дълбок тиган с незалепващо покритие

1

Нарежете бекона на малки парченца, лука на ситно и морковите на кубчета.

2

Сложете 2 супени лъжици със зехтин в по-дълбок тиган, за който имате и капак. След като мазнината се е нагорещила, изсипете парченцата бекон заедно с 2 чаени лъжички сух риган в тигана.

3

След 2-3 минути добавете и нарязаните зеленчуци за 6-7 минути, докато не омекнат и променят цвета си. Не ги изпускайте от поглед и разбърквайте на всеки 30 секунди. В противен случай нарязаният на ситно лук ще прегори.
Препоръчително е да държите тигана покрит с капак през повечето от времето, тъй като беконът ще започне да изскача като пуканки.

4

Следващите по ред съставки са каймата и доматите.

Налейте и 400 мл вода в тигана (ето защо ни е необходим по-дълбок тиган)
Намалете котлона значително и оставете соса да ври около 45 минути под капак (ето защо написах в началото, че приготвянето на това ястие отнема време, но не е трудоемко)

5

За завършване на соса, 5 минутки преди да стане напълно готов, добавете нарязан на едро или накъсан пресен босилек, щипка сол и черен пипер.

6

Оставете соса Болонезе настрана и си подгответе корите за лазаня според указанията на опаковката. При почти всички видове кори се изисква те да бъдат бланширани за около 5-6 минути във вряща вода с малко зехтин и сол. Внимавайте корите да не залепнат или да не се разкъсат.

7

Това може би ти прилича на сладкарски крем за торта с кокосови стърготини, но не е …

9

… половината от настъргания на ситно Пармезан се разбърква със заквасената сметана, което на практика представлява вторият сос за лазанята, който се редува със соса Болонезе при налагането на корите

10


Приключихме с приготвянето на двата соса за Лазанята и приготвянето на корите, които варихме според указанията на опаковката. Това, което предстои е оформянето на самото ястие с наличните съставки.

Необходима ни е правоъгълна тавичкас приблизителни размери 25×35 , защото в нея най-лесно ще могат да се наредят правоъгълните кори с най-малка степен на застъпване. За предпочитане е тавичката да бъде керамична или от йенско стъкло.

1/2 от соса Болонезе се разстила с помощта на лъжица на дъното на съда, в който ще печете.

11

Върху соса се нареждат кори за лазаня (в моя случай 4 на брой), разстила се още един слой сос Болонезе, а върху него и 1/3 от сметаната. Заглаждайте с лъжица, така че сосът да бъде разпределен развномерно. По желание може да поръсите сметановия сос с малко черен пипер

12

Редувайте продуктите в следната последователност:
– ред кори
– сос Болонезе
– сметанов сос
– ред кори.. и така докато не разпределите и двата соса. Важно е да завършите лазанята със сметановия сос. Върху него поръсете обилно нарендан на ситно пармезан.

13

След като сме приключили с налагането на Лазанята, за разкош и сочност нареждаме отгоре няколко кръгчета сочен и месест розов домат. Хубаво е да декорираме ястието и с няколко листенца пресен босилек за още по-свеж вид и вкус. Финалната щриха е заливането на лазанята с тънка струя зехтин.

14 15 16

След това покрийте тавичаката с алуминиево фолио и печете 30 минути на 190 градуса. След 30тата минута махнете фолиото и печете още 20 минути, докато лазанята придобие златист цвят.

111

Ами .. ДОБЪР АПЕТИТ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s