Паста с хамон ( jamon iberico)

Необходими са ви 30 минутки и 4 вида продукти, ако не броим подправките (спагети или друг вид паста, доматен сос, гъби и хамон), за да имате топла и много вкусна паста на масата за вечеря. Семпло, но вкусно!

Често на домакините им се налага да измислят вечеря – от нищо нещо…така се роди и тази рецепта в нашата кухня. Ако не разполагате с хамон можете да го замените с друг вид шунка – тази рецепта със сигурност “търпи” импровизации 😉


Ето какво ни е необходимо за 2 порции :

400 гр. спагети
200 гр. доматен сос/белени домати от консерва
150 гр. хамон
гъби
пармезан
зехтин
черен пипер
2 скилидки чесън
босилек

a

В моя случай гъбите са замразени, защото с такива разполагам. Ще стане по-добре с пресни, разбира се 😉

Както се вижда на снимката аз използвам доматен сос от буркан – отново е домашно приготвен, но не на момента, а лятото, когато в градината имахме сочни и сладки домати. Ако ти не разполагаш със стерилизирани домати и не искаш да ползваш купен доматен сос, много бързо в домашни условия можеш да си приготвиш такъв. Необходими са 3-4 добре узрели домата, които се обелват и се нарязват на кубчета в дълбок тиган със струйка зехтин, сол, накъсани на по-едро листенца босилек (сух босилек също върши работа) и нарязана на ситно скилидка чесън.

За сваряването на пастата, слагаме тенджера с около литър подсолена вода да заври. Никога не слагайте зехтин или олио във водата. Това не позволява на соса да прилепне към спагетите и да попие в тях. Пастата се вари в подсолена вода според указанията на опаковката. Ние вкъщи ги обичаме ал денте и затова много внимавам да не ги преваря. При отцеждането на спагетите винаги си оставям по около една чаша от водата на дъното на тенджерата, която добавям по-късно към соса, ако е необходимо.

b

Сосът за спагетите се приготвя като се запържат в по-дълбок тиган следните продукти в последователността, в която са изброени:
– в една лъжица зехтин се запържва до златисто нарязаният на по-едро чесън
– към него се добавят гъбите и ги задушаваме с капак за около 2-3 минутки
– добавяме доматения сос…ако в него няма босилек, сега е моментът да добавим няколко листенца пресен или щедра щипка сух в зависимост от сезона
– черен пипер
– щипка сол

c

След като сте разбъркали пастата с доматения сос, накъсайте на парченца хамона или друг вид шунка

.d

Хамонът следва да отиде там, където му е мястото – при пастатаe

Сервирайте веднага и настържете пресен пармезан върху все още топлата паста!

f

Това е! Да ви е вкусно!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s