Шоколадов кейк с маскарпоне мус и горски плодове

МММ..черен шоколад, маскарпоне мус, ванилия в шушулка
и букет от горски плодове. Как ти звучи? Вкусно? Божествено вкусно е! Гарантирам, че ще се влюбиш от първата хапка в резултата от това съчетание:

birthday cake 005

Тази торта пленява и със стилния си и външен вид и с невероятно нежния си вкус.

Досега съм приготвяла тази торта само по повод рожден ден – моят личен или на любим за мен човек, защото в съставките намирам голяма символика. Точно такъв е животът ни – понякога тръпчив и черен като шоколад, друг път бял и нежен като мус 🙂


Ето какво ни е необходимо за тази вкуснотийка:

*за блата:
200 г натурален шоколад
100 г масло
4 яйца (жълтъците се отделят от белтъците)
1 ванилия (препоръчително е ванилия в шушулка за по-силен аромат)
щипка сол
1/3 ч.ч. захар

*продукти за крема:

250 г сирене Маскарпоне
50 мл. сладкарска сметана
3 с.л. захар
1 ванилия
1/2 кора от лайм

* за украсата/третия ред на тортата:
пресни горски плодове тип berries (малини, къпини, боровинки, касис)
Досега не съм успявала да си набавя листенца прясна мента, но съм сигурна, че ще изиграят страхотно ролята на “черешка на тортата” и ще подсилят свежарския вид на десерта 😉

10560506_1463879680557196_3193722316609432997_o

 1. За да приготвите шоколадовия блат, който моля обърнете внимание е БЕЗ БРАШНО и набухватели, разтопете шоколада и маслото на водна баня.

2. След като разтопите шоколада, включете фурната на 200 градуса да загрява.

1919655_1463879663890531_7363306383217300546_n

3. Оставете шоколадовата смес да се охлади напълно. Шоколадовата смес трябва да остане в копринено гладка и течна форма. Не бива да го охлаждаш на място, където има опасност да се втвърди. Препоръчително е охлаждането да стане на стайна температура.

4. След това добавете 4 жълтъка, една ванилия и щипка сол и разбъркайте добре с шпатула

10548986_1463879690557195_8614269350803087349_o

5. Разбийте белтъците с помощта на миксер на гъст сняг, заедно със захарта.

10625047_1463882943890203_3663127116717855638_n

6. Пресипете белтъците при шоколадовата смес, като бъркате с шпатула, така че максимално да запазите въздушността на блата.

934836_1463884017223429_2946447976150477988_n

7. Пригответе ринг. Поставете го върху тава, покрита с хартия за печене и излейте сместа.

10550043_1463884257223405_5516642198336831169_o

8. Ето така изглежда блатът след около 20-25 минутки във фурната (200градуса)

10480559_1463884970556667_4922809087740869112_o

След като извадиш блата от фурната, го остави да изстине, преди да го извадиш, тъй като ако го направиш докато е топъл рискуваш да го начупиш.
Това е единствената торта, при която е нормално блатът да хлътне – дори това е желаният резултат – в средата да се образува лека кухина, която да запълним с белия крем.
9. Прехвърли изстиналия блат върху поднос и внимателно изтегли хартията.

Подсигурихме си основата на кейка. Да пристъпим към кремообразния слой:

10. Разбийте студената сметана с малко захар, докато не стане на сняг.
11. Добавете Маскарпонето, ванилията и кората от лайм и разбийте добре.

10616240_1463884720556692_14080276904250153_n

12. Разстелете равномерно крема върху блата и загладете със силиконова шпатула

1015978_1463885973889900_6013215034759979640_o

Декорирайте с горски плодове според наличността. Изпробвала съм рецептата с добре узрели малинки и къпинки, откъснати директно от градината и разбира се тогава вкусът беше най-съвършен.

pasta mashine 026

Не си мислете, че Декември не е подходящ месец за тази рецепта. Ето колко красива изглежда тортата и с декорация от замръзени berries:

BIRTHDAY Cake 016

Охладете преди поднасяне и консумирайте без мярка!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s