В очакване на Коледа да си направим… Бейлис трюфели

В тези бонбони няма никаква философия, а са толкова изтънчени и неустоимо вкусни. Убеди се сам… 3 основни съставки, 30 минути време за приготвяне и обирате овациите на всички, усетили копринената нежност да гали небцето им.

Ето и необходимите продукти:
• 300 грама черен шоколад
• 300 милилитра течна, сладкарска сметана
• 1 препълнена супени лъжици масло и 3 с.л Бейлис
• каквото ви дойде на ума за овалване (натрошени ядки, кокосови стърготини, разтопен шоколад или класическото натурално какао)
1090884_1479328939012270_4310817581609540655_o


Начин на приготвяне:

Слагаме сметаната да се затопли на бавен огън. Тук е и единственият по-критичен момент в изпълнението на тази рецепта – необходимо е да свалим сметаната от котлона точно преди да започне да ври! Ще познаете точния момент по малките балончета, които ще зачестяват с всяка следваща секунда по повърхността на течността. Когато се появят веднага снемете съда от котлона.

Добавяме 1 супена лъжица масло в горещата сметана и чакаме да се разтопи:

1780210_1479329389012225_4652715679039636811_o

Натрошваме шоколада в дълбока, стъклена купа, в която ще оставим сместта да престои известно време, след като е готова.

10669006_1479329955678835_7180875993960963095_o

Прибавяме сметаната към ситно натрошения шоколад.

10407363_1479329905678840_6628088539492387588_n

Бъркаме непрекъснато докато не получим кремообразна и гладка тъмно кафява смес.

10661662_1479330392345458_7248289101541834782_o

Стъпка втора: Оформяне на бонбоните и декориране:

пригответе си любими съставки за овалване – тук вариантите са много, импровизирайте с всичко, което вие и вашите близки обичате и става за декорация. За оформянето на топчетата аз използвам лъжица за сладолед. С обикновена лъжица също става. Да не забравяме, че чара на домашните бонбони е именно в несъвършените форми

10712673_1479330939012070_4519504911561051205_o

Оформяме топчета от сместа с големина колкото орех. Овалваме в какао/ядки или потапяме в разтопена шоколадова глазура. На мен с шоколадова глазура ми се струват прекалено тежки, затова в конкретния случай ги овалвам в натурално какао, ситно натрушени лешници и орехи.

Ето, че това съвършенство е достъпно!

10687978_1479330942345403_4986377072979384492_o

Получават се около 35 бонбона

10648663_1479330945678736_1659737121883557883_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s