Пиадина Романьола/PIADINA Romagnola

Пиадина романьола  е тънко италианско хлебно изделие – подобно на пърленка или палачинка, типично приготвяна в региона Romagna (Форли-Чезена, Равена и Римини).

Тя обикновено се прави с бяло брашно, свинска мас или зехтин, сол и вода. След като се разточи до желаната дебелина се препича от двете страни в падела за паидини (тиган, подобен на този за палачинки). Разбира се, ако нямате такъв тиган, пиадините могат да се запекат и в обикновен тиган с незалепващо покритие.

Ето и точната пропорция на съставките:

400 гр. брашно

80 гр. свинска мас
Може да я замените със зехтин, но имайте предвид, че пиадината няма да стане толкова влажна и с така характерната си коричка и аромат.

1 ч.л сол

1 ч.л сода бикарбонат

200 мл. прясно мляко

La piadina – Голяма вкусотия … Гореща хрупкава питка с шунка и разтопена моцарела…ммммм


Начин на приготвяне:

1. Подгрейте леко прясното мляко – толкова, че като си потопите малкото пръстче с него да може да издържате няколко секунди без да ви пари.

2. Изсипете го в по-дълбок съд, така че да ви е удобно да разбъркате в него всички съставки.

3. Към млякото добавете всички съставки – 400 гр. брашно, 80 гр. свинска мас, 1 ч.л сол, 1 ч.л сода бикарбонат и разбъркайте добре, докато не получите гладко и еластично тесто.

4. Полученото смес разделете на 5-6 равни части, като от всяка част оформяте гладка топка. Завийте топките във фолио или ги прехвърлете в кутия с капак, за да не хванат коричка. Тестените топки се оставят в хладилник за 30 минути.

5. Извадете тестото от хладилника и започнете да разточвате отделните топки, докато не придобият кръгла форма, подобна на тази на палачинките

Walnuts 002

С помощта на нож може да изрежете къдравите страни на разточеното парче тесто с цел да получите кръг с по-правилна форма

393918912

6. Всяка тестена окръжност се пече по около 2 минути на бавен огън и от двете страни

Walnuts 009

7. След като я препечете добре, намажете питката с масло само от вътрешната страна докато е гореща

10541396_1456411471304017_6111694717482909706_o

С плънката може доста да се импровизира доста и аз го правя всеки път. Вкъщи най-много я обичаме не особено богата и слагаме само : домат, моцарела, прошуто и рукола.

Започнете да редите продуктите по краищата на питката. Най-отдолу слагайте тези съставки, които имат свойството да се разтапят – кашкавал, моцарела, пармезан..т.н

10480061_1456411517970679_9167559460064922104_o

Прехлупете празната половина върху тази с плънката

10530534_1456411501304014_3832647713219939314_o

И нарежете на три триъгълника

616599_1456411524637345_6595748732972666285_o

Ето колко дебела и “богата” я обичаме ние вкъщи – млечен продукт (пармезан/моцарела или кашкавал), зеленчук (домат/чушка), свежа подправка (босилек или рукола) и месен продукт (луканка/прошуто или друг вид шунка)

10553658_1456411607970670_6717816777729532347_o

От 2 пиядини се получават 6 парчета – достатъчно предястие за двама души…

10495978_1456411631304001_2123523392448712534_o

… пиядината идеално се комбинира със салата Капрезе и чаша бяло вино

10619902_1456411641304000_5291840095614774029_o

Рецептата за Пиядина Романола е изпълнена! Нападамее .. : )

10626241_1456411657970665_8690905592826545331_o

Buon appetito!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s