Шоколадово суфле

Най-добрият шоколадов десерт в моята класация – шоколадово суфле с течен шоко-център, известен още като лава кейк или шоколадов фонтан.

Тази магия ме омагьоса за първи път в ресторант „Щастливеца” във Велико Търново. Тогава си казах, че ще го приготвя и вкъщи и ще го сервирам на любимите ми същества точно по този очарователен начин – с топка сладолед и листенце мента.

Рецепти за суфле има много. Бих казала дори, че във всеки един кулинарен блог, който следя, има рецепта за суфле – шоколадово, ванилово..без/с брашно и тн. Не съм опитвала всички, така че сравнение между различните рецепти не мога да правя, но мога да те уверя, че точно ей тази рецепта е божествена:

  1. 200 грама тъмен шоколад (70% какао и нагоре)
  2. 200 грама масло (не пробвайте с нискомаслено масло или с маргарин – няма да стане. Немското е най-подходящо)
  3. 7 яйца (М размер)
  4. 270 грама захар (може кафява, може бяла, може да намалите и до 200 грама, но не по-малко)
  5. 125 грама обикновено бяло брашно
  6. 1 чаена лъжица какао
  7. Около 1 супена лъжичка разтопено масло за намазняване на формичките и натурално какао за поръсване във формичките

Най-напред разтопете на водна баня шоколада с маслото и разбъркайте добре докато се получи хомогенна маса.

408839328

Вземете голяма купа и разбийте в нея яйцата и захарта докато утроят обема си.

sufflee 006

Добавете брашното в яйчената смес. Изсипете вътре в купата и разтопения шоколад с маслото, 1 лъжичка натурално какао и разбъркайте добре.

sufflee 007

Готови сме с шоко сместа!

Аз дълго време бях изправена пред дилемата в какво да ги изпека..и съм го правила дори в порцеланови чаши за кафе. Получава се доста екстравагантно изглеждащ десерт, но тъй като зачестихме доста приготвянето на този десерт у дома реших, че е дошъл моментът да си купя порцеланови купички, специално предназначени за суфле 😉

Ако нямате от тези специални купички, може да използвате силиконови или алуминиеви/еднократни формички за мъфини или чашки (метални шолички), които използвате за печене на крем карамел.

Независимо от съда, който използвате, намажете с помощта на силиконова четка вътрешните стени на съда обилно с разтопено масло и ги напудрете също с натурално какао.

sufflee 008

Разсипете във формичките от сместа като запълните почти до ръба.

408846386 (1)

Тъй като този десерт се консумира топъл, защото средата трябва да е задължително в течно състояние, може да запазите част от сместа за по-късно, ако прецените, че няма как да изконсумирате всичките чашки много бързо. Имайте предвид, че се получават 6 чашки от този размер, показан на снимката.

sufflee 015sufflee 014

Сместта може да приберете в хладилник и да изпечете до 3 дни, след като е прибрана. Ако пък я замразите, ще се запази в перфектно състояние около 2 седмици.

Много важно!!!!
Пекат се на 220 градуса с включен долен и горен нагревател точно 10 минути. В това е тайната на разливащата се течна, шоколадова маса, когато обърнете купичката 😉 Ако оставите суфлетата и минутка повече ще имате обикновени шоколадови мъфини 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s