Баклава с шам-фъстък с готови кори

Вкъщи правим баклава много често – с повод и без повод, на празник или не. Всичко обичаме сочна баклава с орехи, с която подслаждаме делничните и съботно-неделни мигове у дома.

Реших да променя малко вкуса на ореховата баклава като заместя орехите с шам-фъстък. Признавам – рецептата излиза доста скъпо заради високата цена на суровия шам-фъстък; мо пък не се изискват много продукти, става изключително бързо без да се изискват специални умения, а вкуса…ммм него няма да забравите дълго време.

Рецептата е адаптирана от тук: https://www.youtube.com/watch?v=pww4Cu3cvgI 

Необходими продукти:

2 пакета точени кори (аз използвам Фамилия)

800гр суров шам-фъстък (600 гр трябва да бъде смлян на по-едро и 200гр фино смлян)

200гр качествено масло

За сиропа:

3 ч.ч вода

3 ч.ч захар

3 с.л сок от лимон

Начин на приготвяне:

1. Смелете суровите ядки шам-фъстък в блендер на прах.

  
2. Разтопете маслото.

3. Намаслете дъното на дълбока правоъгълна тавичка.

След като сте готови с подготовката на съставките необходими за плънката, пригответе сиропа, тъй като на него му трябва време да изстине, преди да залеете топлата баклава.

4. За сиропа сипете захарта, сока на лимона и залейте с водата. Разбъркайте и варете на тих огън 7-8 минути. Оставете сиропа да се охлади.

5. Пребройте колко листа за баклава има в пакета, за да прецените как да разпределите плънката. В пакет от 500 гр може да има от 14 до 21-22 бр. Обикновено, когато корите са малко на брой са по-дебели или с по-голям размер. Ако се използват фини кори, трябва да навивате 2 листа наведнъж за едно руло, за да не се разкашка готовата баклава след заливането със сиропа, а да си остане добре оформена в стегнати ролца.

  
Аз навих 16 ролца, като използвах 2 пакета фини кори за баница Фамилия с по 16 кори в пакет.

  
6. Всяко руло баклава се оформя по следния начин: Върху чиста, суха повърхност се слагат 2 листа от корите за баклава. На 3-4 см. от началото му се поставя металнен шиш/по-тънка точилка или шиш за плетене. Краят на кората, излизаща под точилката се прегъва нагоре, за да го покрие. По дължината на цялата кора се разпределят около 2 шепи смляни в блендер сурови ядки шам-фъстък, след което листа се навива на руло.

   
7. За да се нагъне като хармоника двата края на рулото се избутват едновременно с пръстите на ръцете, към средата на точилката. Нагъва се толкова колкото е нужно, за да се побере в тавата, която ще бъде ползвана. Краищата може да бъдат отрязани.Получените рула се нареждат плътно едно до друго в тавата.

  
9. С остър нож се нарязват на парчета с желаната дължина. Аз съм разрязала всяко руло на 5 места. Повърхността на баклавата се намазва с разтопеното масло.

  
10. Баклавата се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса около 30-40 минути.

11. Залейте топлата баклава със сиропа. Оставете да престои 12 часа.

 
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s