Бисквитена торта с яйчен крем и шоколадов пудинг

В последно време всички правят бисквитената торта с готови кремове – нишесте или пидинг на доктор Йоткер. 
Докато си пийвахме Загорка Ретро с моя приятел се заговорихме за вкусовете от едно време…и се присетихме за популярния десерт от детството – бисквитена торта с яйчен домашен крем. Още същият ден реших да направя връщането към детството още по-реално като приготвя тортата. Оказа се, че имам всичко необходимо и след около 50 минути тортата беше в хладилника.

Ето какво е необходимо за яйчения крем:

5 яйца

8 с.л захар

500+100 мл мляко

4 с.л царевично нешесте (може да бъде заместено с брашно, но така кремът ще мерише леко на сурово)
250 гр масло

150 гр захар

Приготвяне: 

1. яйцата и захарта се разбиват в тенджера на слаб котлон до леко сгъстяване.

  
2. преди да сложите яйцата на котлона си пригответе: 500-те мл затоплено прясно мляко и разтвореното нишесте в 100-те мл прясно мляко

3. прибавете затопленото мляко към яйчената смес на тънка струя с непрекъснато разбъркване

4. на тънка струя с разбъркване добавете и нишестето

5. бъркайте непрекъснато за около 10-15 минутки – достатъчно време за сгъстяване на крема;

6. свалете от котлона и оставете настрана докато изстине. За да не се образува коричка на крема, залепете фолио директно върху крема.

  
Докато кремът изстива си пригответе масленото кремче. За целта разтопете маслото на водна баня или в микровълнова и го бъркайте с миксер за около 10 минути заедно с пудрата захар. 
  
  
Накрая добавете едно пакетче ванилия и разбъркайте отново. Получава се пухкав крем, който се добавя на малки части с непрекъснато разбъркване към изстиналата яйчена смес.

  

Този крем е изключително подходящ и за пълнеж на еклери и маслени фунийки.

Страхотно допълнение към ваниловия, яйчен крем е шоколадово кремче.

Необходими продукти:

1 жълтък

50 гр захар

35 гр царевично нишесте

300 мл прясно мляко

100 гр черен шоколад

75 мл бейлис

100 мл сладкарска сметана

1. Разбийте жълтъка, захарта, нишестето и млякото и сметаната с помощта на тел за разбиване на яйца.

  
  
2. Сложете на котлона и оставете данзаври леко при непрекъснато бъркане. Когато сместта започне да се сгъстява, бъркайте още по-ускорено, за да предотвъртите загаряне. Сгъстяването става буквално за секунди.

  
4 След като сместта се сгъсти, веднага махнете темджерата от котлона и добавете Бейлиса.

  
5. Добавете начупеният на дребно шоколад, докато сместта е гореща и бъркайте докато се разтопи напълно.

  
Този крем може да бъде консумиран и самостоятелно, ако го оставите за 1-2 часа в хладилника да стегне. Става като пудинг и може да бъде поднесен с бита сметана, банани или настърган шоколад.

  
Приготвянето на двата крема ми отне 40 минутки. Трябват ми още 10тина, за да оформя и самата торта 🙂

   
    
    
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s