Ябълков тарт

Комбинацията ябълки, мед и канела традиционно свързваме с есента и зимата. Но не разбирам защо през Август – когато ябълките тъкмо узряват, да не си направим един плодов десерт и да разчупим малко традицията.

Трябват ви сравнително малко продукти и 20 минутки свободно време, за да подсигурите сърцат десерт за следобедното кафе.

Виже как и какво е необходимо:

Продукти:
За тестото:
250 гр. брашно 
125 гр. масло 
1 яйце
2 с.л. мед
1/2 ч.л. сол 

За плънката:
4 малки ябълки 
1 с. л. кафява захар (може и да пропуснете, ако ябълките са достатъчно сладки)
канела (количеството зависи от личното предпочитание. Аз сложих една чаена лъжичка и съм доволна от аромата)
Допълнително:
1 яйце за намазване

  
  

Как да приготвим?

1. В дълбока купа пресейте брашното.

  
  
 2. Към него добавете нарязаното на малки кубчета масло. Втрийте маслото в брашното, докато получите маслени трохи.
 

     
 

3. След това прибавете яйцето, солта и захарта и разбъркайте докато се смесят добре.

4. Омесете тесто, завийте го във фолио и го приберете в хладилника, докато подготвите ябълките.

  
 
! Преди да започнете с плънката си пригответе малка тавичка, покрита с хартия за печене.

5. След това обелете ябълките и ги настържете. Към тях прибавете канелата и по преценка поръсете с кафява захар.

  
  
6. След като плънката е готова извадете тестото от хладилника и го разточете на кръг с диаметър малко по-голям от на тавичката, в която ще го печете. Тъй като тестото е маслено и се троши лесно, прехвърлянето му в тавичката трябва да стане бързо и умело. Може да го завиете на точилката или да го разтелете върху фолио и така да го обърнете върху дъното на тавичката.
7. Притиснете тестото към дъното и страните на тавичката и отстранете излишното тесто, излизащо извън тавичката. Изсипете плънката и я изравнете.
8. От останалото тесто изрежете с формичка за сладки някакви фигурки и ги наредете върху ябълките. Накрая намажете тестото с разбито яйце и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Сладко да ви е споделянето на всяко парче с любими на сърцето ви хора! 

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s