Кашкавалени кифлички

Днешното ми предложение е за нещо солено, семпло – с продукти, които всеки има в хладилника и ароматно – кифлички с кашкавал и подправки. Много са подходящи за следобедна закуска, поднесени с чаша кисело мляко, както и за похапване в колата по време на път, за да избегнете сухата и пакетирана храна.

Не обичам соленки с пълнеж, защото винаги ми се получават някак недопечени отвътре и затова намирам тази рецепта за изключително сполучлива, тъй като кашкавала се омесва в тестото и не съществува риска от глетави соленки

Надявам се рецептата да се хареса на повече хора и бих се радвала, ако и вие споделите ваша сполучлива рецепта за домашни соленки, тъй като има много разновидности.

Продукти:
200 г кашкавал/сирене/пармезан/топено сирене (може и комбинация от 2 или повече млечни продукти)
125 г разтопено на водна баня масло
300 г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л.сол (не се заблуждавайте, че соленките ще бъдат достатъчно солени, благодарение на кашкавала)
500 г брашно
1 яйце за намазване
чубрица/шарена сол
ким и сусам

Как да приготвим:
1. Разтопете маслото на водна баня.

solenki 017

2. В голяма купа разбъркайте киселото мляко, содата и солта.

3. Настържете кашкавала на по-ситно ренде и разбъркайте докато получите хомогенна смес.

solenki 019

3. Добавете маслото и отново разбъркайте.

solenki 021

4. Добавяйте брашното на части като непрекъснато разбърквате – първоначално с вилица, а след това помесете тестото за минутка и с ръце. Полученото тесто трябва да бъде меко и леко лепкаво.

solenki 022

5. Разделете тестото на 6 части и разточете всяка от частите на колкото се може по-тънко като внимавате да не разкъсате кръга. Тестото трябва да бъдеразточено на по-тънко, за да станат рогчетата по-тънички и леко хрупкави и да могат да се опекат по-добре отвътре. Впротивен случай рискувате да останат с глетава сърцевина.

solenki 023

6. След като сте разточили тестото в кръг, трябва да го нарежете на 8 равни парчета, така както бихте нарязали кръгла пица.

solenki 024

solenki 025

6. Поръсете с чубрица и шарена сол (или само с едното) всяко триъгълниче и го навийте на руло като започнете от по-широката част към по-тясната.

solenki 027

7. Наредете готовите рогчета в тава, покрита с хартия за печене, намажете ги с разбито яйце, поръсете с ким и сусам.

solenki 029

8. Печете на предварително загрята на 170 градуса фурна докато почервенеят и от двете страни.

solenki 032

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s