Галет с плодове, орехи и мед

На вниманието на любителите на сладкиши с плодове и маслено тесто:
– вкусен, есенен десерт, който може да се приготви с най-различни плодове. За плънката аз избрах смокини и ябълки, тъй като това имаме в градината в момента. Много подходящи за плънка са и сини сливи, праскови, круши. За максимално добър вкус ги запечете предварително с малко мед и орехи.

Маслената подложка в комбинация със сочни плодове според сезона са чудесен избор за десерт в следобедните часове с чашка чай или кофеинова напитка.

Необходими продукти:

125 гр. меко масло

50 гр. захар

200 гр. брашно

1 яйце

За плънката:

1 ябълка

7-8 смокини

3-4 с.л. мед

50 гр. натрошени орехи

1 малко яйце за намазване

  
Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса.
2. Сложете в купа брашното и захарта. Нарежете на малки парчета маслото и претрийте с ръце, докато получите фини маслени трохи.

3. Добавете яйцето и разбъркайте. Ако сместа ви се стори ронлива добавете 1 с.л. вода и оформете на топка тесто. Увийте го в стреч фолио и охладете за половин час, за да можете да работите по-лесно с него. 

  
Подготовка на плодовия пълнеж: 

– Измийте, нарежете и по желание обелете плодовете. Поставете ги в тава и ги полейте с мед. След това поръсете с натрошени орехи. Печете ги на 200 градуса докато омекнат и си променят цвета, след което намалете фурната на 180 градуса.
   
 4. Разточете тестото върху хартия за печене, във формата на кръг. Не се старайте да е изгладен в краищата. Колкото по-груб и селски вид има, толкова по-френски стои 🙂 

 5. Подредете печените плодове по средата, като оставяте около 3-4 см свободен ръб по края, който в последствие ще подгънете, за да се оформи стегнато вързопче с есенни плодове.  

6. Внимателно прехвърлете галета, заедно с хартията за печене в тавата и внимателно завийте краищата. За по-красив загар може да разбиете едно яйце и да намажете тестото по краищата.  

7. Неоходими са му не повече от 30 минутки във фурната.

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s