Торта Павлова с малини

При рецептите за десерти това, което ме грабва винаги са следните две неща: десертът трябва да бъде с лек и нежен вкус, а не натрапчив и тежък (все пак се хапва след основното хранене); трябва да бъде и податлив на експерименти, тъй като много често си избирам рецепти, за които нямам налични всички необходими продукти, а приготвянето на вкуснотийката е спешно 🙂
Тези два мотива провокираха интереса ми към торта Павлова. Рецептата отговаря на двете ми изисквания и тя често ще присъства като почетен гост на нашата трапеза. Подходяща е за специални поводи, тъй като изглежда много изискано. Подходяща е и за без повод, тъй като се приготвя лесно.
Малините могат да се заменят с всякакъв плод, както и с микс от плодове според вкуса и личните предпочитания. Кремът между целувчените блатове също търпи импровизации.

Представям ви рецептата за тортата в следната комбинация – какаов блат, сметанов крем с дъх на лимон и малини за декорация.
Продукти за три блата от 18-20см:

4 големи белтъка, на стайна температура

щипка сол

220г фина захар

1 чаена лъжица ванилия

20г какао

2 чаени лъжици ябълков оцет

Продукти за крема:

200мл сладкарска сметана

кората от 1 лайм

200-300г пресни малини

шоколадови стърготини за декорация
Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 150°C.

1. Голяма тава се покрива с хартия за печене. Върху нея се очертават 3 кръга с диаметър 18-20см и хартията се обръща с начертаното надолу.

  

  
За очертаването на кръговете аз използвах капака на стара кутия за сладки. Огледайте се наоколо и намерете подходящ предмет, с който да очертаете кунтурите на кръг с диаметър 18-20 см. Ако пък желаете може да оформите и няколко мини тортички, вместо една голяма торта. За целта с помоща на чаша може да очертаете 6-7 кръгчета, върху които в последствие ще намажете крем и ще украсите с плодове.

2. Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. Започва се постепенно добавяне на захарта, лъжица по лъжица, като се изчаква захарта да се разтвори напълно преди да се добави следващата порция.

  
3. Добавя се и ванилията.

4. Когато белтъците образуват гъст и лъскав крем, се добавя и оцета. Разбърква се за кратко.

5. Какаото се пресява отгоре и внимателно се смесва в крема с помощта на силиконова шпатула.

  
  
6. Сместа се разпределя на равни части върху начертаните предварително кръгове.

  
С помоща на силиконова шпатула избутайте по-голямата част от сместа в краищата. В средата на всеки блат трябва да се получи вдлъбнатина.

Тавата се слага в загрятата фурна и градусите се намалят на 100°C. Пече се около час и половина. Фурната се изключва и целувките се оставят да изстинат напълно във фурната.

7. Сметаната се разбива на сняг и към нея се добавя настъргана на ситно лимонова кора.

8. Върху поднос за торта се поставя един целувчен блат. Намазва се с част от сметаната и върху него се подреждат малини. Процедира се по същия начин и с останалите блатове. Върху последния се поставя отново сметана, подреждат се малини и върху тях се поръсват шоколадови стърготини.

  
  

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s