Кифлички с мармалад

Тестените изделия (и сладки и солени) са на почит вкъщи. Има рецепти, при които тестото трябва да втасва по няколко пъти или пък е много капризно на температура, печене, дълго и трудно се меси и т.н. Тази рецепта не е такава. Тестото се замесва лесно (просто се изсипват всички съставки в по-дълбока купя и се меси за кратко) и е много удобно за работа, след като се охлади в хладилник. Няма шанс кифличките да спаднат, след като се извадят от фурната или да пък не се надуят при печенето.

Обичам тази рецепта заради аромата, който се носи от кухнята, когато кифличките се пекат.     Обичам я заради плънката, която може да бъде различна всеки път.                                               Обичам я и заради лесното приготвяне на солидно количество.така има за закуска, за почерпка на съседите и за следобедното кафе.                                                                                  Обичам я, защото често я приготвям преди да тръгнем на път и си похапвам на задната седалка 🙂

Ето какво е необходимо:

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
4 яйца (от които 1 белтък за намазване)
1 или 2 ванилии (в зависимост от това колко искате да бъде силен ароматът)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. равни части олио и разтопено масло
брашно, колкото поеме (тестото трябва да остане меко и да не лепне)
за пълнежа: локум, мармалад от каквото обичате. Кифличките стават с изключително богат аромат и вкус с мармалад от сини сливи и орехи. Изпробвала съм рецептата и с мармалад от праскови и пак е много ароматно и вкусно.
izpisvane_03102015 001.JPG
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички  съставки и омесете тестото с ръце.
2. Оставете го да почине за 1 час в хладилника, покрито с фолио.
3. След като се охлади, разделете тестото на шест равни топки.
4. Разточете всяка топка с диаметър около 24 см и го разрежете на 8 триъгълника.
izpisvane_03102015 002
5.Сложете от пълнежа в широкия край на триъгълника и навийте рулцето.
6.Подредете кифличките на разстояние една от друга върху хартия за печене (в една тава аз успявам да събера кифличките, които се получават от 2 топки – 16)
izpisvane_03102015 006
7.След като ги извадите от фурната, ги сложете на скаричка, за да се охладят добре и от долу.
8. По желание преди да ги изпечете може да намажете кифличките с белтък. Така стават по-лъскави и “опънати”
izpisvane_03102015 012
Надявам се да изпробвате рецептата и да ви хареса.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s