Пилешки пай

 Обичам да готвя пилешки гърди и тази рецепта ми е фаворит. Ето защо ви я препоръчвам: лесна е, търпи импровизации и може да се приготви предварително, а да се изпече преди консумация, за да е топло, сочно и прясно 🙂 Ястието представлява хапки от пилешко месо запечатани в тавичка с картофено пюре. Най-хубавото е, че имаме основно и гарнитура на едно място. 

Необходими продукти:

500 г пилешко филе 

800 г обелени картофи

1 глава лук 

1 морков

10 с. л. готварска сметана 

100 мл пилешки бильон или вода

100 мл бяло вино

5 стръка магданоз 

1 с. л. зехтин

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Лукът и морковът се нарязват на ситно, а пилешкото месо на кубчета (може и на тънки ивици/жулиени по дължина). Запържват се в зехтина. Налива се бульонът/водата и бялото вино и се оставя да къкри до сваряване на месото.

  
2. Добавят се магданоз и 5 с. л. от сметаната и се разбърква. Добавя се прясно смлян черен пипер, посолява се и съдът се сваля от огъня. Освен морковите може да добавите кисели краставички, царевица и/или топено сирене.

3. Картофите се сваряват и се намачкват на пюре заедно с останалата сметана и малко сол.

  
4.  Късчетата пилешко месо се слагат в тава за печене и отгоре се разпределя картофеното пюре. Пече се в предварително загрята на 200 г фурна, до зачервяване.  

 
   

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s