Пана Кота с чиа

Вкъщи правим Пана Кота сравнително често, но едва вчера се замислих, че в блога ми всъщност липсва рецептата. Вариации на този десерт има много – основно по отношение на дресинга, с който да се гарнира за финал десертчето. Според мен благодарение на сметаната, която е достатъчно калорична (добре е да е с 35% масленост), няма нужда от допълнителен сироп, с който да се залее. Вкъщи не я предпочитаме и със сладко, тъй като става доста калорично и прекалено сладко. Винаги я консумираме с пресни плодове – малини, къпини или ягоди. Сметановата смес търпи импровизации по отношение на аромат – канела, ванилия, ром, прясна мента и всякакви други есенции, които обичате, са подходящи.

Ето каква е основната рецепта за крем Пана Кота:

  • 600 гр. течна сметана 35%
  • 100 гр. прясно мляко
  • 85 гр. захар
  • 1 шушулка ванилия или др. аромат
  • 10 гр. желатин на прах 
  • 100 гр. вода за желатина

me 005

Начин на приготвяне:

1.Желатинът се разтваря във водата и се оставя да набъбне (отнема около 5 минути)

2. Набъбналият желатин се втечнява на водна баня.

3. Прясното мляко, сметаната и захарта се смесват в подходящ съд (малка тенджера). Ваниловата шушулка се разрязва по дължина и ваниловите зрънца се остъргват с помощта на нож. Добавят се към сметаната и млякото в тенджерата.

4.Сметановата смес се загрява се на умерен огън, при периодично разбъркване, докато сместа заври.

11

5. Тенджерата се от огъня и веднага се смесва с разтворения желатин. Разбърква се внимателно докато желатина се разтвори  в сметановата смес. Хубаво е да не се бърка енергично, за да не се образуват много балончета, защото когато сместа стегне няма да бъде идеално гладка, каквато трябва да е. Ако се ползва алкохол, есенция или др. също се добавят на този етап. Ваниловите шушулки се изваждат от тенджерата. Може да се измият, подсушат и след това да се използват за декорация.

6. Сместа за Пана Котата се охлажда в съд с вода и лед. Разбърква се периодично, а когато се охлади на пълно се насипва в малки формички.

me 012

me 017

Последният път, когато я прибавих добавих към половината смес 1 супена лъжица семена чиа. Получи се много добре, хареса се вкъщи.

22

 

33.jpg

Прибира се в хладилник за минимум 3-4 часа. За да извадите десерта лесно от формичките, може да ги потопите за кратко в съд с гореща вода.

me 018

Да ви е сладко!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s