Лешниково шоколадов десерт

Бях си набелязала тази рецепта от много време, но все я отлагах, защото е доста шоколадова, което я прави не много подходяща за летните дни. Днес времето се разхлади и дойде и нейният момент 🙂 

Продукти за основата (вмести блат):

100г печени лешници

180г обикновени какаови бисквити

2 супени лъжици мед

2 супени лъжици лешников тахан

1 супена лъжица какао

100г разтопено масло

Изсипах всичко в блендера и оставих да се смеля хубаво докато сместта стане на мокри трохи.

Намазних ринг с масло и изсипах лешниковата влажна смес. Разтлах равномерно по дъното и притиснах силно с помощта на лъжица и оставих в хладилника за 20 минути (докато приготвям шоколадовия крем)

Продукти за крема:

350мл сладкарска сметана, подсладена (ползвах растителна)

200гр черен шоколад (60% какао)

1 супена лъжица какао

3 яйца

1 ампулка ванилия

Фурната се загрява на 180°C.

Сметаната се загрява добре (не се оставя да заври). Шоколадът се нарязва на малки парчета и се изсипва в купа. Към него се добавя какаото и ванилията. Горещата сметана се излива върху парчетата шоколад, бърка се няколко минутки докато се получи гладка и тъмна смес. Охлажда се за 5 минути и към нея се добавят яйцата – едно по едно, като се разбърква добре след всяко с телена бъркалка.

Получената смес се излива върху бисквитената основа и се пече за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Изважда се и се охлажда напълно.

Преди сервиране се поръсва с какао и по ръба на десерта се подреждат пресни малини.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s